sreda, 15. april 2009

Hišna skrivnost


Kaj se skriva v ozadju švedskih rdeče-belih hišk? Le od kod so se vzele? Po pohodu pametnejša Saška z veseljem poroča, kar se je naučila:


Hiše barvajo z stranskim produktom proizvodnje bakra, torej z nekakšno bakreno barvo, kar pa ima dolgo tradicijo. Z barvanjem so namreč začeli, da bi pokazali, da si to lahko privoščijo, torej kot zunanji izkaz socialnega statusa. Kmalu pa so ugotovili, da bakrena barva tudi pripomore k dalši obstojnosti lesa (hiške so namreč lesene). Kasneje so bogatejši prebivalci prebarvali svoje hiške v rumeno, saj je bila ta barva dražja, zato so tudi razni dvorci pogosto v rumeni.

Tudi belo obrobljena okna so statusni simbol. Steklo je bilo zelo drago, zato so hoteli tista okna, ki so si jih privoščili čimbolj razkazati in kako bolje kot s kontrastno izstopajočo belo obrobo. Kdo bi si mislil, da bo imela človeška oholost in nečimrnost tako lep estetski učinek :)

Še zanimivost, da v 19. stoletju kmečke hiške niso smele biti visoke, z zakonom je bila dovoljena višina zgolj 7 lesenih desk.

4 komentarji:

  1. kdaj si pa uspela to vse preučit ;)...?

    OdgovoriIzbriši
  2. Jah to se pa tukaj učim, teorija in praksa :) Pohod je bil v okviru predmeta Nordic Culture, tko da smo se zraven tudi kar precej naučili o gozdovih in švedskem odnosu do narave, pa tudi o hiškah.

    OdgovoriIzbriši
  3. mene so pa naučili, da je bela barva (bila) najdražja, zatorej so oni res tabogati imeli bele hiške. ;))
    bok si ga vedi kaj je prav. :D

    maš pa zelo lepe slike.

    OdgovoriIzbriši